Artikelpagina

21 september 2022

Geschreven door: Klankstad

Informatiebulletin #12 (Februari 2022)

Klankstadfederatie Kerkrade

Informatiebulletin bestuursleden Kerkraadse muziekverenigingen Nummer 12 – februari 2022

page1image27806448

Bij de twaalfde editie

Er lijkt nu echt beweging te komen in onze coronasamenleving. Zou dit dan werkelijk het einde van de pandemie inluiden? We hopen het met zijn allen. Dan komt ook onze eerste echte fysieke jaarvergadering in beeld (in 2020 en 2021 deden we het via Zoom): op dinsdag 8 maart, aanvang 20 uur. Deze vergadering zal worden georganiseerd in het Patronaat (Bleijerheide), rekening houdend met de actuele cornamaatregelen. De uitnodiging volgt binnenkort.


’t Sjunste op de Welt

De muziekverenigingen hebben al zo lang niets van zich kunnen laten horen. Tijd dus voor een ludieke actie. Raoul Deckers (ex-prins Raoul I) roept alle verenigingen op: laten we op carna- valszondag met zijn allen horen dat Kerkrade de Klankstad is. Alle muziekverenigingen wor- den opgeroepen om op zondag 27 februari om 11.11 uur ’s morgens ’t Sjunste op de Welt te zingen of te spelen. Het maakt niet uit waar de vereniging op dat moment is, het is carnaval, laat het Kerkraads volkslied klinken!


Gezamenlijke jubilarissenviering op 11 maart afgelast

De gezamenlijke jubilarissenviering was gepland op vrijdag 11 maart a.s. in het Westhoes. Gezien de onzekerheden rondom de coronamaatregelen en de grote omvang van de groep jubilarissen (85) is in overleg met de gemeente besloten om de geplande viering in deze vorm af te gelasten en de jubilarissen op een andere wijze te gaan huldigen. Hoe, dat laten we op korte termijn weten.


Wereld Muziek Concours

Opening

Het WMC zal op donderdag 7 juli worden geopend met een openingsparade door het centrum van Kerkrade. Aan die parade doet een aantal orkesten mee dat deelneemt aan WMC. Aan de Kerkraadse muziekverenigingen is gevraagd om voorop te lopen in de parade met een gezamenlijk, gemengd Kerkraads marsorkest: iedereen in zijn eigen uniform, gegroepeerd naar instrument en alle verenigingsvlaggen voorop. Dat betekent dus dat verenigingen niet per se compleet hoeven te zijn om mee te doen. Inmiddels hebben vrijwel alle Kerkraadse verenigingen aangegeven dat ze hieraan mee willen doen! Er zal een drietal marsen worden geselecteerd (denk bijv. aan de Klankstadmars van Jeu Weijers) en er zal in de week voorafgaand aan 7 juli een gezamenlijke repetitie in de Rodahal worden georganiseerd. De organisatie ligt in handen van Raoul Deckers (logistiek en organisatie) en Björn Bus (muzikaal). Raoul zal alle verenigingen binnenkort benaderen om te inventariseren op hoeveel muzikanten we mogen rekenen.

Viering 100 jaar Klankstadfederatie en 70 jaar WMC

De Klankstadfederatie en de WMC-organisatie hebben gezocht naar een nieuwe invulling van onze jubilea. Dat is gelukt! Op zondag 17 juli, tijdens het tweede WMC-weekend, is er ruimte gemaakt voor concerten door de Kerkraadse verenigingen.
Dan zijn er twee reguliere podia en één bijzonder podium in Kerkrade waar wij gebruik van mogen maken, te weten de Markt, Hinger Herjóds Ruk en het Stadspark. Er zijn drie startmomenten: 11.00, 12.00 en 13.00 uur. Ieder concert kan 40 minuten duren, waarna wordt opgeruimd en de volgende vereniging mag plaatsnemen. Stoelen en geluid zijn aanwezig.

De invulling van de concerten bij Hinger Herjóds Ruk en in het Stadspark is geheel vrij. Zoals gezegd is er één bijzonder podium, namelijk de Markt. Hier vindt op 17 juli een früschoppen plaats, geheel passend binnen het Woodstock der Blasmusik-thema van het ‘Copa Kapella- weekend’. De invulling op dit podium moet dan ook binnen dit thema passen. Er zijn ook hier drie plekken beschikbaar (11.00, 12.00 en 13.00 uur) voor HaFa- of SDM-orkesten die deze uitdaging willen aangaan.

Natuurlijk zijn wij ook op zoek naar geschikte podia voor onze koren en de symfonie/accordeon/mandolineorkesten. We kijken met name naar de St. Lambertuskerk, maar ook andere plaatsen worden overwogen.

In verband met de organisatie vragen wij jullie om je zo snel mogelijk in te schrijven (maar uiterlijk op 13 februari) via een e-mail aan de secretaris: klankstadfederatie@gmail.com. Geef hierbij ook een eventuele voorkeur aan voor een tijdslot en podium. Voor koren en symfonie/accordeon/mandolineorkesten zullen er op basis van de reacties aanvullende podia worden gezocht.


Inspiratieavond muziekverenigingen

Op donderdag 21 oktober vond de inspiratieavond voor muziekverenigingen plaats met inleidingen door Peter Derks en Bart Alofs. Deze inspiratieavond moet het begin zijn van een doorgaande ontwikkeling. Peter Derks nodigde als verenigingscoach verenigingen uit om in federatie- verband een vervolgtraject te starten. Inmiddels hebben zich al enkele verenigingen gemeld. Wil je als verenigingen meedoen? Je kunt nog tot uiterlijk 20 februari aanmelden bij de secretaris: klankstadfederatie@gmail.com.

De kern is om verenigingen te begeleiden bij het bepalen van ambities, de koersrichting en de uitvoering van hun plannen. Peter Derks en zijn collega hebben daarvoor een methodiek. Het is de bedoeling om nog in het eerste kwartaal van 2022 te starten. De frequentie van de bijeenkomsten zal worden bepaald in onderling overleg; denk hierbij aan tussenpozen van twee tot vier weken. In principe is de samenstelling gemengd, instrumentaal en vocaal, maar ook afhankelijk van de verenigingen die zich aanmelden. Er wordt gemikt op minimaal 3 bestuursleden per vereniging, zo mogelijk jonge bestuursleden, in totaal max. 15 deelnemers.


Gemeenteraadsverkiezingen komen er aan

Op woensdag 16 maart 2022 vinden de volgende verkiezingen plaats voor de gemeenteraad. De federatie heeft (net zoals in 2010, 2014 en 2018) een brief namens alle Kerkraadse muziekverenigingen gestuurd aan de deelnemende politieke partijen en daarin het belang van de amateurmuziek voor Kerkrade uit de doeken gedaan. Kom je in gesprek met kandidaat-raadsleden? Vertel dan over de brief en stuur hem desnoods nog eens toe aan de betreffende mensen. Heb je de brief niet meer, vraag hem dan op bij de secretaris: klankstadfederatie@gmail.com.


Bezoek aan verenigingen

We hebben onze voorgenomen bezoeken aan de verenigingen al diverse keren moeten uitstellen a.g.v. de coronamaatregelen. Maar nu is het eindelijk zover. In de komende maanden zullen we per vereniging afspraken plannen om een bezoek te brengen aan de repetitie: om de sfeer van de vereniging te proeven en met leden en bestuursleden in gesprek te gaan. We nemen dan een fotograaf mee, die tijdens de repetitie de vereniging op de gevoelige plaat zal vastleggen. Deze foto’s zullen gebruikt worden voor jullie eigen verenigingspagina op onze overkoepelende website (www.klankstad.nl). Verenigingen worden gevraagd om de vragenlijst over informatie over de vereniging in te vullen en te retourneren naar de sceretaris: klankstadfederatie@gmail.com.


De WBTR

De makkelijkste weg om de WBTR voor je vereniging in te voeren is de volgende:

  • Bekijk met je bestuur de drie webinars (elk ongeveer 20 min.) op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg: www.hklimburg.nl/wbtr (klik op webinars terugkijken). Christan Zegers legt haarfijn uit wat de WBTR inhoudt en wat je moet doen.
  • Vraag het (gratis) stappenplan aan via: www.legallab.online/wbtr/. Hier vindt je ook verdere informatie over de WBTR en antwoorden op vaak gestelde vragen.
  • Ga er stap voor stap doorheen met je bestuur en stel zo je huishoudelijk reglement samen.Voor verenigingen die er zo niet uitkomen zal er een werkbijeenkomst worden georganiseerd. Dan zullen we die verenigingen ter plekke helpen om een huishoudelijk reglement op te stellen of aan te passen. Verenigingen die hieraan willen deelnemen worden gevraagd zich uiterlijk 20 februari te melden bij de secretaris: klankstadfederatie@gmail.com.

Wat betreft de statuten van de vereniging: ook die moeten worden aangepast a.g.v. de WBTR. Heeft de vereniging oude statuten (d.w.z. van vóór 2000) dan is de aanbeveling om deze in overleg met een notaris aan te passen.
Tenslotte is er nog de UBO-registratie. Elke vereniging moet uiterlijk 27 maart a.s. de zogenaamde “ultimate beneficial owners” (de uiteindelijk belanghebbenden, in feite de bestuursleden) registreren via de Kamer van Koophandel. Volg hiervoor de instructies van de Kamer van Koophandel.


Agenda 2022

Datum/tijd

Plaats

Onderwerp

Di 8 maart – 20 u

Patronaat

Algemene Ledenvergadering (jaarvergadering)

Vr 11 maart – 20 u

page4image10155424

Westhoes

page4image10156256

Gezamenlijke Jubilarissenviering

page4image10157088

Do 7 juli – 17 u

Centrum

Openingsparade WMC

Zo 17 juli – 11 u

Centrum

Viering 100 jaar Klankstadfederatie

Wo 21 sep – 20 u

n.t.b.

Algemene Ledenvergadering


Informatiebulletin direct ontvangen?

Dit informatiebulletin is er voor alle bestuursleden van de Kerkraadse muziekverenigingen. Stuur dit informatiebulletin s.v.p. door aan je collega-bestuurders resp. de leden. Wil je het rechtstreeks via de mail ontvangen? Dat kan. Geef je e-mailadres door aan: klankstadfederatie@gmail.com


Informatiebulletin Klankstadfederatie Kerkrade – nummer 12 – februari 2022

Klankstadfederatie Kerkrade

Onze missie is om muzikanten en muziekliefhebbers samen te brengen en te ondersteunen met kennis, middelen en mogelijkheden. 

Meer weten over de federatie?

Sociale Media

Je kunt ons ook vinden op sociale media.

Contactgegevens

Klankstadfederatie Kerkrade

Bestuur
Grupellostraat 49 A
6461 ET, Kerkrade

Deze website en grafische materialen zijn ontworpen door MKBontwikkeling.nl

Alle Rechten Voorbehouden © 

2024